Буряки солоні
Для приготування придатні буряки столові свіжі з темно-червоною м’якоттю. В’ялі, а також з білими кільцями в м’якоті буряки для приготування консервів непридатні.
Буряки миють у проточній воді до повного видалення бруду. При і значній забрудненості їх попередньо замочують у проточній воді. Вимиті буряки цілими варять протягом 1,5—2 год, після чого воду зливають і дають бурякам прохолонути, обчищають їх від шкірочки, обполіскують і нарізають пластинками завтовшки 7—8 мм або кубиками з гранями 8—10 мм.
Цибулю обчищають від лушпиння, відрізають кореневу мичку, верхню загострену частину і пошкоджені місця. Обчищену цибулю промивають і нарізають кружальцями завтовшки 4—6 мм.
Підготовлені буряки укладають в ошпарені парою або гарячою водою банки шарами, пересипаючи нарізаною цибулею, гірким чорним - перцем, лавровим листом, і заливають прокип'яченим гарячим розсолом (60 г солі на 1 л води).
Витрата продуктів для приготування 10 банок консервів місткістю 0,5 л, г: буряки — 3700, цибуля ріпчаста — 500, сіль — 90, перець гіркий — 20 горошин, перець запашний — 20 горошин, лавровий лист — 10 шт.
Наповнені банки старанно стерилізують при температурі 100 °С: місткістю 0,5 л — 40 хв, місткістю 1,0 л — 60 хв.
|